welke mediator kiezen?

10 juni 2015

Mediators of conflictbemiddelaars zijn er in soorten en maten.

Voor wie voor het eerst in aanraking komt met mediation is het lastig kiezen tussen de 1500-2000 mediators die er zijn in het land.

In deze blog probeer ik u op weg te helpen. 

Het eerste onderscheid dat u kunt maken is tussen een gewone mediator en een advocaat-mediator. De laatste heeft meestal eerst geleerd voor advocaat en later voor mediator. Hij/zij is dus van origine advocaat en de meesten van de advocaat-mediators werken dagelijks als advocaat en doen daarnaast ook zaken als mediator. Tegelijk mag niet, want een advocaat kiest partij voor de cliënt en de mediator mag dat absoluut niet doen. De advocaat-mediator is dus of uw advocaat of uw mediator, maar niet beiden tegelijk en ook niet beiden na elkaar. Dat is verboden.

Zoekt u iemand die veel juridische kennis en ervaring heeft en die kan bemiddelen tussen u en de tegenpartij? Dan doet u er goed aan om een advocat-mediator in de arm te nemen, uiteraard in overleg met de tegenpartij want die moet het wel eens zijn met uw keuze, anders valt er niets te mediaten. Gaat het om een familiezaak (echtscheiding/gezag, omgang, alimentatie)? Kies dan voor een vFAS advocaat-mediator; Die is gespecialiseerd in familiezaken.

Hebt u een conflict waarin vooral en in de eerste plaats verbetering van de communicatie van belang is, dan bent u waarschijnlijk beter af met een “gewone” mediator: iemand die geen advocaat is maar…wat dan wel? Want de meeste mediators doen het conflctbemiddelen erbij, naast hun “gewone” beroep. Mediators die 100% leven van het mediaten zijn met een lampje te zoeken, ook al omdat het moeilijk is om als pure mediator de kost te verdienen (ondanks de tarieven die u wellicht hoog vindt…). “Gewone” mediators, bijvoorbeeld loopbaancoach (ondergetekende) en mediator, psycholoog en mediator, onderwijskundige en mediator, ambtenaar en mediator, manager en mediator, makelaar en mediator…doen het mediaten naast en los van hun gewone beroep. Als zij een achtergrond hebben als ‘menskundige’, in een van de sociale wetenschappen, als therapeut, maatschappelijk werker of theoloog, dan is dat een voordeel. In mediation gaat het namelijk om dat mensen weer met elkaar on speakings terms komen. Dat zij weer geen praten in plaats van schreeuwen of zwijgen. Dan help het als de mediator verstand heeft van mensen en niet te vergeten gevoel/hart voor mensen heeft.

Waarom dan toch dat onderscheid tussen “gewone” en advocaat mediators? Omdat mediation vaak een juridische component heeft: er moet een (vaststellings)overeenkomst worden getekend aan het eind van de mediation en/of een echtscheidingsovereenkomst. Het ligt voor de hand om dat te laten doen door iemand die daar voor geleerd heeft: de advocaat. Echter, mediaten is een vak apart en wie altijd vanuit de inhoud denkt en spreekt en vanuit partijdigheid, die kan niet zomaar de knop omzetten en gaan luisteren en spreken vanuit het proces, de relatie en communicatie. Dat is moeilijker, heel veel moeilijker, dan het wellicht lijkt.

  1. Als het op de communicatie en relatie aan komt, kies dan een mediator met een “mens-achtergrond”.
  2. Als het juridische de hoofdzaak is, kies dan een advocaat-mediator
  3. Kies iemand waar u een klik mee hebt.
  4. Vraag eerst naar de kosten en denk goed na of het helder en duidelijk genoeg voor u is wat de mediation u gaat kosten.
  5. Hebt u recht op een toevoeging/gesubsidieerde rechtsbijstand? (zie www.rvr.org): kies dan een mediator die ook werkt op basis van een toevoeging en die de toevoeging voor u aanvraagt. Laat u niet afschepen met ‘Daar doen wij niet aan want wij leveren kwaliteit’. Dat doen de anderen namelijk ook en wel voor (veel) minder geld.
  6. Kies iemand die kennis/ervaring heeft van het conflictterreinwaar uw conflict zich afspeelt.
  7. Gaat het om een familiezaak en is het gewenst dat er een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld en alimentatie wordt uitgerekend? Kies dan voor een familiemediator die gespecialiseerd is in alimentatierekenen en in echtscheidingszaken. Bijvoorbeeld een mediator die ook RFEA-geregistreerd is: register financieel echtscheidingsadviseur.
  8. Hebt u kinderen en wilt u uit elkaar? Kies dan iemand die ook iets met kinderen heeft en die uw kinderen betrekt in het proces, voorzover ze daar al de leeftijd voor hebben (maar dat is eerder dan u denkt).
  9. Kies iemand die helder en duidelijk is over wat er precies gaat gebeuren, over wat zij/hij u te bieden heeft en over hoe lang dat kan gaan duren en wat het u kan gaan kosten.
  10. Kies altijd een mediator die is aangesloten bij en erkende landelijke beroepsorganisatie zoals MfN of vFas.

Hebt u een conflict of denkt u dat u misschien en conflict heeft? Blijf er niet mee rondlopen. Doe er iets aan en bevrijdt u van de last van het conflct. Ga naar een professionele mediator!